Over mij

Ik ben van 1953. Net te laat voor de baby-boom en net te jong voor provo. Het RK geloof viel bij mij in vruchtbare aarde.  Ik studeerde later letteren, werd leraar, trouwde met de liefde van mijn leven, werd vader, werkte hard en werd zo halverwege de dertig langzaam maar zeker knettergek.

Mijn geloof was zo’n beetje verdampt – maar de hang naar diepte en betekenis bleef. Ik volgde cursussen psychologie, werd vrijmetselaar, deed Reiki en allerhande andere trainingen. In 1990 zegde ik mijn baan op en werd ik coach.

Twee jaar later raadde een collega me aan om een Vision Quest te volgen bij the school of lost borders  in de VS. Het was een van de meest betekenisvolle ervaringen in mijn leven – terwijl de opbrengst misschien weinig spectaculair oogt:  het drong eindelijk echt tot me door dat ik in de eerste plaats vader was.

Vision Quest is een ritueel zo oud als de mensheid. Het is de overgang tussen adolescentie en volwassenheid. Meestal een periode van 4 dagen en nachten in de natuur. Zonder afleiding, zonder eten, zonder anderen: samenvallen met je zelf. Dromen en bidden om een inzicht, een ‘vision’, een teken.

Na die dagen keer je terug en luisteren de ‘elders’ naar je verhaal. Door terug te geven wat ze gehoord hadden, door je volwassen naam te laten kiezen en te markeren wat jouw bijdrage zou zijn voor de kinderen, de toekomst, werd het ritueel afgesloten.

ik heb Vision Quest in deze vorm in totaal drie keer gedaan, in Death Valley, over een periode van 20 jaar. Eerst om de overgang tussen adolescent en volwassene nog eens ‘over te doen’. Ook een keer om de overgang tussen leven en dood te onderzoeken. En een keer om van mijn leraren daar de zegen te krijgen om in Europa een aangepaste versie aan te bieden.

Ik noem mijn versie ‘Time Alone’. Ik bied een rustplaats aan, goed eten, informatie over de levensfasen en hun pendant in de loopbaan. Ik stel vragen en luister naar je reflectie. Je bent 24 uur alleen met water en een deken in de natuur van Ligurië. Bij terugkomst wacht je een ontbijt en een luisterend oor voor wat je hebt meegemaakt en mogelijk een eerste inzicht in de betekenis van dit ritueel voor jou.